Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa
Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom włoska kuchnia, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. zamawiamy w restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, minestrone i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film