Serwis z artykułami o przeróżnej problematyce

Sprawdzony portal z atrakcyjnymi informacjami. Tylko u nas unikalne artykuły.

inne

Arkana kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na kształt kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różnorodne obyczaje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie typowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, że najważniejszym i w największym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w rzeczy samej wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest pyszna oraz sycąca.