Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie
Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to tylko pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film