czy kwa ma właściwości zdrowotne
Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda okazałego trudu. czy kawa jest dobra na kaca Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film