Serwis z artykułami o przeróżnej problematyce

Sprawdzony portal z atrakcyjnymi informacjami. Tylko u nas unikalne artykuły.

kulinaria

prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek też wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i piękne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

gdzie zjeść w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wspaniałych regionalnych składników – turyści zwykle wyszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kontakt/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy szukają nowych, krajowych regionalnych kuchni i produktów, za pomocą jakich mogą o wiele lepiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.